Как да изберем подходящ компресор?

Сгъстеният въздух е от жизнено важно значение за повечето индустриални производства. Спирането на подаването на сгъстен въздух или дори малък спад в налягането могат да доведат до различни неблагоприятни последици: от временно спиране на някоя машина до дефект на крайния продукт или дори спиране на цялото предприятие.

Някои фирми подценяват този проблем докато не се случи авария на компресорна мощност и тогава се търси най-бързото решение, което в повечето случаи е неефективно и води до големи разходи или е ненадеждно.

В други предпиятия с цел да се „запасят“ инсталират твърде преоразмерено компресорно оборудване, което освен, че значително увеличава разходите за производство на сгъстен въздух, ниското натоварване също води до неефективна работа, а в някои случаи и до непоправими щети за компресора.

Много често в нашата практика виждаме подобни казуси. Ето защо за да помогнем на нашите колеги, които имат нужда от съвет тук ще дадем съвети как да изберем най – правилното компресорно оборудване за нашите цели. Най – лесния вариант е да се свържете с нас за да Ви помогнем при избора, но можете и сами да го направите слевайки стъпките по-долу.

Избор на компресорно оборудване за сервизи и малки предприятия.

Част 1. Анализ на инструментариума и първоначални данни.

Това видео е предназначено за собствениците на сервизи или малки предприятия, които изпитват трудности при избора си на компресорно оборудване или на тези от вас, които желаят да направят анализ на своето компресорно оборудване и доколко то е подбрано правилно и работи ефективно.

С помоща на предоствения от мен материал вие не само ще можете да установите какъв тип компресор е необходим, но съща така да разберете ТОЧНО колко трябва да е обема на бутилката за вашия компресор, колко трябва да е мощността му, трябва ли да слагам филтри и какви точно филтри за да може моето оборудване да работи най – пълноценно.

И така за целите на нашето обучение ще разгледаме примерен сценарий за среден по големина автосервиз, в който се извършват ремонти, автотенекеджийски услуги и боядисване, като в момента автосервиза работи и планираме разширяване и имаме пълната техническа документация от производителите на пневматичното оборудване, което  планираме да заложим

В този тип автосервизи процесите на боядисване и шлайфане са най – големите консуматори на сгъстен въздух, защото това са процеси, които отнемат продължително време и са с постоянна консумация на сгъстен въздух. В някои сервизи по време на боядисването не се извършват други дейности и няма консумация на сгъстен въздух, но в други сервизи двете операции са независими и трябва да има достатъчно въздух за обезпечаването на двата процеса.

Ето защо за нашия частен случай разглеждаме случая, в който въздух за боядисването ще трябва да бъде обезпечен дори докато се извършва шлайфане и/или боядисване

Първата стъпка, която трябва да направим е да установим каква е текущата консумация на сгъстен въздух. Най – лесния и точен вариант е да се използва дебитомер със записващо устройство, който да записва консуамцията през целия ден като покаже какъв е минималния и максималния разход на сгъстен въздух през целия диапазон на работния процес.

Ще ви покажем как без помоща на дебитомер да установите вашата консумация на въздух.

Повечето модерни инструменти в инструкциите за експлоатация има информация каква е консумацията им на въздух, но дори да нямате тази информация, това лесно можем да установим.

Начин за измерването на консумация на сгъстен въздух от различните инструменти:

Измерване на консумацията на сгъстен въздух за 1 пневматичен инструмент с компресор:

Необходими материали: малък компресор с мощност 2,2кВ и резервоар с вместимост 50  – 100 литра.

 1. Монтираме точен манометър на резервоара за сгъстен въздух
 2. Използваме компресора за да вдигнем налягането в резервоара до 8bar .
 3. Използваме инструмента в продължение на 20 – 30 секунди или минута
 4. Проверяваме с колко бара е спаднало налягането в резервоара

Консумацията на сгъстен въздух = d.P(bar)*V(rez lt) = lt за времето на засичане

dP = 0,5 бар

V (lt) = 150 lt

Време засичане = 30 сек

Конс = 0,5*150  = 75 lt/30 sek.

За  минута консумацията е 150

Разхода на инструмента е 150 лт/мин

Част 2: Въвеждане на всички консуматори и оценка на сумарната консумация

След като в предишния материал установихме каква е консумацията на сгъстен въздух на всеки от инструментите, с които ще работим е време да въведем тези стойности в таблица и да анализираме данните.

В таблицата ще въведем типа инструмент, работно налягане, консумация, коефициент за едновременност (след малко ще обясна какво означава това), брой инструменти и сумарна консумация.

Коефициент на едновременност: някои машини имат много голяма консумация на сгъстен въздух: например големи гайковерти, с които се развиват гоеми гайки изискващи по – голям въртящ момент. Въпреки това при този тип инструменти средната консумация на въздух е съвсем малка, тъй като въпреки своята висока момента консумация, сгъстения въздух в гайковерта служи само докато се развие резбовата връзка и след това инструмента може да не работи няколко часа. Ето защо когато оценяваме консуамцията на такъв тип инструменти е добре да имаме представа колко време тези инструменти се изпозлват  – каква е честотата на ползването им.

От друга страна консумамцията на един бояджийски пистолет е от 60 до 150 лт/мин, но боядисването е процес, който продължава дълго време и затова е необходимо да се съобразим с този инструмент ако желаем да нямаме спадове на налягане.

Инструменти:

Инструмент Н-е[bar] К-я[lt/min] К.Е. Сум[lt/min] К-во Тотал[lt/min] 
Малки гайковерти 6,5 120 0,2 24 3 72
Средни гайковерти 7 250 0,2 50 2 100
Пневматичен шлайф 6 80 1 80 2 160
Бояджийски пистолет 5 150 1 150 1 150
 
                                                                          СУМА 482

Част 3: Избиране на компресор

След като сме установили каква е консумацията на сгъстен въздух в нашия сервиз или производство е време да подберем правилния компресор. Ще разгледаме два типа компресори: бутален и винтов компресор.

Всеки от тези два типа компресори има двоите предимства и недостатъци.

Предимства:

 • ниска първоначална цена: първоначалната инвестиция за закупуването на бутален компресор е ниска. Ако консумацията на въздух не е голяма и натовареността е ниска, то буталния компресор е финансово по – изгодното решение.
 • лесни за обсужване: смяната на маслото и въздушния филтър е лесно ниска първоначална цена: първоначалната инвестиция за закупуването на бутален компресор е ниска. Ако консумацията на въздух не е голяма и натовареността е ниска, то буталния компресор е финансово по-изгодното решение.
 • широко приложение

Недостатъци:

 • трябва да се преоразмерят: Буталните компресори работят на принципа старт – стоп. Те работят докато достигнат до максималното налягане и спират и чакат налягането в резервоара да спадне под минималното, след което тръгват отново. Буталните компресори нямат система за активно охлаждане на маслото.

Ето защо при оразмеряването на бутален компресор е необходимо да подберем компресора така, че производителността на компресора да надвишава реалната консумация с поне 30 – 40% за да може буталния компресор да има време да се охлади. Много често получаваме обаждане от наши клиенти, при които компресора се претоварва и те търсят допълнителна бутилка.

Важно: резервоарът за сгъстен въздух не произвежда въздух! Той само го буферира. Ако дебита на компресора не е достатъчен, то каквато и бутилка да се инсталира, тя няма да бъде достатъчна. Така, че компресора се подбира не по обем на бутилката, а по производитеност на компресора.

 • високо ниво на шум: При монтажа на по-голям бутален компресор същия трябва задължително да бъде извън сервизното помещение, защото в противен няма да може да се седи в сервиза докато компресора работи.
 • висока температура на изходящия въздух

Тъй като компресора няма активна система за охлаждане на въздуха, то сгъстения въздух на изхода на компресора може да бъде с много висока темпераура. Температурата на изхода на компресора зависи от неговото натоварване. Ако въздуха трябва да бъде изсушен, то при избора на хладилен изсушител се подбира значително по – голям вариант, който да може да се справи с охлаждането на въздуха.

 • високо съдържание на масло и твърди частици: поради естеството на своето устройство, качеството на сгъстения въздух на изхода е влошено, Тоест в сгъстения въздух има голямо количество масло и твърди частици. Поради тази причина при използването на бутален компресор в по – фини операции като боядисване някакво финно обдухване е необходимо въздуха да бъде филтриран.
 • намаляват ефективността си с времето: Поради естеството на работа на буталните компресори и триенето на метал в метал, металните повърхнини се износват и луфтовете се увеличават. По този начин се намалява производителността на компресорите.

Винтови компресори:

Недостатъци:

 • висока първоначална инвестиция.
 • чувтсвителни към работните условия: Задължително при инсталирането им трябва да се избере правилното място. Не могат да работа при температури под 5 градуса Целзии.
 • по-високи разходи за сервизно обслужване

Част 4: подбиране на система за третиране и пренос на въздуха.

Всички права върху съдържанието принадлежат на СИНЕРГА ООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *