Как да проверим колко ни струват течовете на сгъстен въздух.

Reducer | Синерга ООД | Решения за сгъстен въздух

Как да проверим дали имаме течове на сгъстен въздух в нашата пневматична инсталация и колко струват те месечно – подробен съвет стъпка по стъпка.

Да, знам, че от тука малко съска – ще го оправим, няма проблем.“ – цитат от  отговорник по поддръжката в голям индустриален завод.

1 месец по – късно след проведен одит: Течовете съставляват 60% от цялото потребление на сгъстен въздух и струват около 8 000 лв всеки месец.

Reducer | Синерга ООД | Решения за сгъстен въздух

Течовете на сгъстен въздух са неизбежният нежелан спътник във всяко производство, което използва пневматика. Те представляват чиста загуба на енергия и в някои случаи съставляват голям процент от всички енергийни разходи. На база на одитите, които сме провели през последните 4 години сме установили, че загубите на сгъстен въздух от течове в един средностатистически български завод са около 35%. Ето защо всички течове трябва да се елиминират и да се следи постоянно за тяхната поява.

Внимание: Някои от съветите, които сме дали по – долу изискват по – високи технически познания и умения, а за извършването на други са нужни професионални инструменти. Ако всичко това ви се струва сложно, нямате подходящи инструменти или просто искате дейностите да бъдат извършени от професионалисти можете да се свържете с над за да ви помогнем или да извършим дейностите по оценка на течовете.

Как да измерим какво е количеството на всички течове?

течове на сгъстен въздух - справяне

Най – добрият метод за локализиране и измерване на течове е чрез използване на ултразвуков инструмент за локализиране и измерване на всеки теч и успоредно с това измерване на консумацията на сгъстен въздух в главния тръбопровод чрез професионален дебитомер.

За тази цел ние използваме ултразвуков локализатор на CS Instruments модел LD 500, който не само локализира, но и измерва стойността на всеки теч:

Локалилзатор течове

За измерването на потока на сгъстен въздух използваме дебитомери на VP Instruments, които ги монтираме в предварително подбрани точки на интерес:

Дебитомери сгъстен въздух

 

Ако не разполагате с такива инструменти може да следвате съветите по – долу:

  1. Измерването да се направи през неработно време, в което завода не работи. Много важно условие за точия резултат е машините в производството да бъдет захранени с въздух за да се включи в сметката течовете в самите машини. Най – добрият вариант е в периода между две смени или по време на годишното планово спиране за поддръжка на завода.
  2. След като компресора (компресорите) достигнат максималното налягане в системата всички компресори се изключват.
  3. Следим налягането в резервоара за сгъстен въздух и измерваме с хронометър за колко време налягането в системата спада с 2 бара (от 8 до 6 ако компресорите са 10 бара и от 6 до 4 ако компресорите са 8 или 7 бара).

 

  1. Изчисляваме целият обем на системата за сгъстен въздух – резервоари, тръ6на разводка, буферни съдове.
  2. Изчисляваме разхода на сгъстен въздух по следната формула:

L [m3/min] = (Vtot.*2)/(t/60)

Където :

L е количеството на течовете в m3/min

Vtot е обема на системата за сгъстен въздух в m3

t е измереното време за спада на налягането с два бара в секунди

Пример: ако приеме, че обема на системата за сгъстен въздух е 25m3 и спадането на налягането с 2 бара е за 420м секудни, то L = (25*2)/(420/60) = 50/7 = 7 m3/min – тоест количеството на течовете са 7m3/min.

Добре, установихме колко са течовете. Сега как да разберем колко струват те?

 

За да разберем колко струват тези течове на НАШЕТО произвдоство е необходимо да се измери колко ни струва производството на 1 m3 сгъстен въздух от НАШАТА компресорна инсталация. За да се направи точно измерване първо е необходимо да се измери консумираната електроенергия от всички компресори и успоредно с това да се измери каква е консумацията на въздух, като това измерване трябва да се извърши за поне един пълен цикъл на производството със записи за всяка секунда. Най – точният метод за определяне на цената на сгъстеният въздух е чрез изваждане на течовете от общата консумация и извършване на компютърна симулация за разходите на електроенергия. След това тези разходи се изваждат от цялата консумация и се получава най – точна оценка за енергийните разходи за сгъстен въздух.

Ако нямате софтуер за симулации трябва да размерете средната цена на 1m3 сгъстен въздух през работно и неработно време (или втора смяна). (Повярвайте ми – понякога разликите са ОГРОМНИ!). След което работим по форумлата:

 

E[year] = (Lworking*Pworking*Hwork + Lnon*Pnon*Hnon)*D*PrkWh

Където:

E е годишният разход за електроенергия в лева

Lworking е средната консумация от течове на въздух през работно време

Pworking е специфичната консумирана мощност през работно време

Hwork е часовете на работа през работно време

Lnon е средната консумация на въздух от течове през неработно време

Pnon е специфичната консумирана мощност през неработно време

Hnon е часовете на работа през неработно време

D са работни дни в годината

PrkWh е цената на 1kWh електроенергия в лева

 

 

В случай, че нямате възможност да измерите каква е цената за производство на 1 m3 сгъстен въздух може да приемете средните ориентировъчни стойности за различните компресорни производители:

 

  1. Висококачествени компресори като Ingersoll Rand: между 5,7 и 6,6 kW/m3/min
  2. Най- широко разпространени компресори от средно качество: между 6,5 и 7,8 kW/m3/min
  3. Нисък клас компресори от Китай или Турция: между 7,6 и 9 kW/m3/min

Внимание:  Реалната специфична консумирана мощност може да бъде много по – висока стойност от посочените по – горе, ако компресорите не са подбрани правилно, ако работят много дълго време на празен ход, ако имат дефекти.

 

Тогава цената за електроенергия би била:

Е[year] = L*P*H*D*PrkWh

Където

Е[year] са разходите на година

P е специфичната консумирана мощност

H са часовете на работа

D са работни дни в годината

PrkWh е цената на 1kWh електроенергия в лева

 

Пример:

Ако приемем, че консумацията на течове е 7m3/min, производството е 18 часа на ден, средната специфична консумирана мощност е 7,7 kW/m3/min, цената на електроенергията е 0,15 лв за kWh и работните дни са 250 дни в годината, тогава формулата изглежда така:

E[year] = 7*7,7*18*250*0,15* = 36 382 лв.

Или годишният разход на производството с течове около 7m3/min са около 36 382

 

  1. Разходи за сервиз

Енергийните разходи не са единствените разходи, които един завод плаща за своите течове. Про време на работа компресорите се нуждаят от сервизно обслужванев, което в някои случаи е значителен разход, който също трябва да се отнесе към цената на течовете.. За да изчислим сумата ще работим по формулата:

 

SL[year] = Saver*FADper

 

където:

SL[year] са разходите за течове от сервиз на годишна база

Saver е средният годишен разход от последните 5 години за сервизно обслужване

FADper е процента на течовете спрямо тоталната консумация на сгъстен въздух

 

Така, че сумата на всички разходи за течовете е сума на разходите за електроенергия и разходите за сервизно обслужване.

Ако всичко това ви се струва твърде сложно можете да се свържете с над за да ви помогнем или да извършим дейностите по оценка на течовете.

 

4.6/5 - (29 votes)
Всички права върху съдържанието принадлежат на СИНЕРГА ООД